Úprava zahrady může proběhnout velmi snadno a s pomocí instruktážního videa z YouTube

Představte si, že máte k dispozici po rodičích v rámci dědictví nebo daru rekreační nemovitost. Nachází se na krásném místě s hezkým výhledem do údolí, třeba na řeku, v atraktivní lokalitě, vhodné ke koupání, kde je klid a pohoda, a kam se rádi budete častěji vracet. Chata je sama o sobě v dobrém technickém stavu a nevyžaduje žádné výrazné stavební úpravy a zásahy, ale horší je to se zahradou. Ta se svažuje v příkřejším sklonu, kde je problém udržet na parcele úrodnou půdu, protože ji déšť odplavuje ze svahu, a nepříjemný je i samotný pobyt, kdy např. nemáte rovnou plochu ani u posezení na zahradním nábytku.

štětovnice larseny

Situace vyžaduje komplexnější řešení, a to tak, že zahradu rozdělíte do dvou nebo tří sektorů, které budou sice rovné, ale odstupňované v podobě terasy o dvou nebo třech patrech. Jednotlivá patra budou mezi sebou propojena kamennými schůdky.

S úpravami terénu začnete tak, že budete vyrovnávat do roviny první sektor, nejblíže chatě, ale vzápětí zjistíte, že bude nutné nejprve spodní část horní terasy zajistit proti pohybu zeminy nějakou zábranou. Půjde zřejmě o kamennou nebo betonovou zídku, ale ještě, než k tomu dojde, měli byste nejprve využít štětovnici.

stahování videa z YouTube

Štětovnice je ocelový silnostěnný plech, ohýbaný tak, že spojením více štětovnic za sebou vznikne jakýsi zubatý profil. Plechy se zapouští pomocí stavebních strojů s hydraulickým ramenem pod úroveň země, čímž terén velmi rychle zpevní a zároveň umožní v jeho spodní části vytvořit bednění pro odlévání betonu. Štětovnice pak spolu s betonovou zídkou vytvoří pevný, kompaktní celek, který shora např. zatravníte a ve spodní části necháte beton popínat břečťanem, čímž vznikne spojitá struktura, na pohled velmi atraktivní a zároveň praktická. Vaše zahrada tak získá úplně jiný náboj a vy si uvědomíte, jak málo stačilo k tomu, aby se tato vize proměnila ve skutečnost.

Práce s vyrovnáváním terénu a využití štětovnic je možné dobře monitorovat na sociálních sítích, zejména na YouTube, kde se nachází řada instruktážních videí. Můžete si jedno po druhém stáhnout a využívat je v offline režimu třeba na zahradě v průběhu stavebních prací. Výhodou je, že existují downloadery videa, které jsou zdarma, a vy nepotřebujete na YouTube mít prémiový placený účet.

Mohlo by se vám líbit...